Ga naar de inhoud

Effecten van de toevoeging van Actimin aan drijfmest

  • door

Actimin Gesteentemeel bewijst zich als Effectieve Bodemverbeteraar in Mestpilot

 

In opdracht van: Regiodeal Foodvalley

Uitgevoerd door: Boerenverstand en Groeikracht

Onderzoeksperiode: 2022 en 2023

 Als leverancier van Actimin Gesteentemeel werken wij graag mee aan onafhankelijk onderzoek met betrekking tot de werking van ons product. Een goed voorbeeld hiervan is de recent uitgevoerde pilot Mestverbetering, waarin onderzocht werd in hoeverre drijfmest verbetert door de toevoeging van Actimin.

De pilot Mestverbetering, geïnitieerd door het waterschap Vallei en Veluwe samen met LTO Noord, werd geleid door Daan Heurkens van Boerenverstand, met analyses uitgevoerd door Dennis Storkhorst van Groeikracht.


De resultaten laten zien dat Actimin gesteentemeel niet alleen de mestkwaliteit verbetert, maar ook bijdraagt aan efficiëntere benutting van mineralen en meer kVEM-opbrengst per hectare.


De pilot liep over een periode van zestien maanden, waarin uitgebreid onderzoek werd gedaan op meerdere melkveehouderijen binnen de regio Vallei en Veluwe. De proef richtte zich op het testen van de effectiviteit van de toevoegingen Actimin gesteentemeel en Valorem. Het onderzoek omvatte gedetailleerde analyses van mestkwaliteit, gewasopbrengsten en nutriëntenbenutting .

 

Belangrijkste Bevindingen

Uit de proef kwamen positieve resultaten met de toevoeging van Actimin gesteentemeel aan de drijfmest. Hieronder lichten we de belangrijkste bevindingen toe.

Betere mestkwaliteit

De meetresultaten bij twee bedrijven die Actimin gesteentemeel hebben toegepast, tonen gunstige effecten op de mestkwaliteit. De pH-waarde en zuurstofdruk van behandelde mest verbeteren, wat kan leiden tot milder werkende mest met lagere emissies. De behandelde mest behoudt tijdens de rijping ook beter zijn kwaliteit in vergelijking met onbehandelde mest.

Meer beschikbare mineralen

Opvallend is het effect op de beschikbaarheid van mineralen, zo namen bijvoorbeeld de beschikbaarheid van fosfaat en magnesium significant toe in de behandelde mest. Uit drogestofanalyses bleek dat juist de calciumopname bevorderd werd ten opzichten van de magnesiumopname en werd inderdaad relatief meer fosfaat opgenomen.

 Verbeterde Stikstofrecovery

Uit de proef bleek dat de stikstofrecovery bij het gebruik van Actimin gesteentemeel hoger was dan bij de controle. Dit betekent dat er minder stikstof verloren gaat en meer beschikbaar blijft voor het gewas, wat cruciaal is voor duurzame landbouw met minimale verliezen van waardevolle nutriënten.


“Verschillen zijn niet groot maar wel constant en over beide jaren aanwezig waardoor de verschillen ook significant zijn.“


Hogere Drogestofopbrengst

De drogestofopbrengst was significant hoger bij gebruik van Actimin gesteentemeel. Dit geeft aan dat het gewas beter groeit en meer biomassa produceert, wat resulteert in een hogere opbrengst per hectare​​. Gemiddeld was de drogestofopbrengst over alle sneden van de beide onderzoeksjaren met Actimin ruim 4 % hoger dan bij de controle.

Verhoogde KVEM-opbrengst

De VEM-opbrengst (Voeder Eenheid Melk), een maat voor de kwaliteit van voeder voor melkvee, was eveneens hoger bij gebruik van Actimin gesteentemeel. Het gaat hierbij eveneens om een stijging van ruim 4 %. Dit betekent dat het voeder efficiënter is en meer energie levert aan de dieren

De veelbelovende resultaten van de pilot tonen aan dat Actimin gesteentemeel een waardevolle bijdrage kan leveren aan economisch duurzame landbouwpraktijk door de mestkwaliteit te verbeteren en de opbrengsten per hectare te verhogen.

Het volledige rapport kunt u hier downloaden.

Chat openen
Hallo.
Waarmee kunnen we je helpen?